Lisätietoja ja

Usein kysyttyä

Vastauksia yleisimpiin kysymyksiin

l

Voit ottaa meihin myös yhteyttä

Yhteystietolomake ja muut yhteystiedot

Kysymyksiä ja vastauksia

Voit suodattaa vastauksia alla olevilla vaihtoehdoilla

Miten kalkkunaa valmistetaan?

Savustettua kalkkunaa on erittäin helppo tarjota, se on heti valmis syötäväksi ja sopii kiireisenkin ihmisen juhlapöytään. Tuotteen annetaan vain rauhassa sulaa, jonka jälkeen se on tarjoiltavissa. Raakaa kalkkunaa valmistettaessa suositellaan kalkkuna usein täytettäväksi, jotta se ei kuivuisi liikaa kypsennettäessä.

Kuinka paljon kalkkunaa täytyy varata ruokailijaa kohti?

Tämä kysymys on vaikea ja riippuu toki syöjien ruokahalusta ja muiden tarjottavien määrästä. Pitopalveluyrittäjät, jotka käyttävät tuotteitamme, ovat varanneet kalkkunaa muun tarjoilun ohessa noin 150-200 g/henkilö/ruokailu.

Miten sulatan pakastetun kalkkunan?

Kalkkunan tulee antaa sulaa rauhassa lihapussissa, johon se on pakattu. Suositeltava sulatuslämpötila on noin +5 astetta eli jääkaappia vastaavassa lämpötilassa. Rauhallisen sulatuksen aikana syntyvä kosteus ehtii tasaantua linnussa, ja näin ollen tuotteesta tulee kauttaaltaan mehukas. Jos tuotetta sulatetaan kellarissa tai muussa vastaavassa paikassa, on suositeltavaa laittaa tuote vielä yhteen lisäpussiin.

Miten kalkkuna säilytetään?

Savustettu kalkkuna tulee säilyttää mahdollisimman viileässä tarjottimella tai muulla vastaavalla tarjoiluastialla. Tärkeää on, että lihan suojaksi laitetaan jokin hengittävä materiaali, kuten esimerkiksi pellavapyyhe. Tuorekelmuun käärimistä tulee välttää, koska silloin estetään lihan hengittäminen. Lihapussi, johon tuote on pakattu, on vain kuljetusta ja sulatusta varten!

Onko pakastettu tuote maultaan heikompi kuin juuri palvattu?

Tuotteemme on syväjäädytetty heti palvaamisen jälkeen. Pakastettu tuote ei ole mielestämme eikä asiakkailta saamamme palautteen perusteella maultaan heikompi kuin juuri palvista tullut lihakaan. Tärkeää on vain antaa savustetun linnun sulaa rauhassa lihapussissa, johon se on pakattu. Tällöin lihan kosteus tasaantuu sopivasti. Pakastaminen takaa tuotteen korkean hygieenisen laadun.

Onko kalkkuna huomattavasti kinkkua terveellisempää?

Terveellisyydestä omien tuotteidemme kohdalla uskallamme todeta, että ne ovat tehty ilman säilöntä- ja lisäaineita. Sen lisäksi kalkkuna itsessään on erittäin vähärasvainen lintu.

Kuinka kauan kalkkuna säilyy?

Tuotteen säilymiseen vaikuttaa paljon se, kuinka kauan sen annetaan olla tarjolla lämpimässä. Suositeltavaa on pitää tuote mahdollisimman lyhyen aikaa tarjolla ja, jos mahdollista, ottaa vain osa tuotteesta tarjolle.

Tarkkaillaanko tuotteiden laatua?

Teetämme tuotteiden jatkojalostuksen ostopalveluina. Kalkkunan savustuksen hoitaa Perniön Saunapalvi, nakit ja makkarat on valmistettu Perniön Lihassa, joissa tuotteiden laaduntarkkailua tehdään erittäin tiukkojen elintarvikelainsäädännön vaatimusten mukaan. Tuotteista saadaan myös runsaasti palautetta, joiden perusteella niitä pyritään kehittämään.

 

Millaisissa oloissa kalkkunat on kasvatettu?

Kalkkunat kasvatetaan tilalla perinteikkäässä navettarakennuksessa, joka on muutettu siipikarjalle sopivaksi. Kalkkunauntuvikot kasvatetaan ensin pienemmissä ringeissä, jonka jälkeen ne pääsevät kutterinpurupohjalle kasvamaan tilaviin olosuhteisiin. Tila täyttää kaikki eläintenpidolle asetetut vaatimukset. Ruoka- ja vesipisteitä on riittävästi, jotta jokainen lintu saa niistä osansa. Eläimiä valvotaan säännöllisesti useita kertoja päivässä, jotta mahdollisiin ongelmiin päästään puuttumaan heti.

Miten eläinten hyvinvointi on huomioitu?

Eläimet kasvatetaan kestokuivikepohjalla, jonne lisätään kuivikkeita kasvatuksen aikana. Eläimillä on runsaasti tilaa, kasvatustilan ilmanvaihto on koneellinen ja näin ollen siellä on myös hyvä ilma. Kalkkunoille tarjotaan virikeolkia ja lisäksi niillä on jatkuvasti ruokaa ja vettä saatavilla. Kalkkuna on laumaeläin, joka viihtyy lajitovereidensa seurassa.

Miten tautiriskit huomioidaan?

Tautiriskien huomioiminen on monivaiheista, kasvatushalli pestään ja desinfioidaan jokaisen uuden kasvatuserän välissä, tiloihin ei päästetä sisälle ulkopuolisia henkilöitä, tiloissa käytetään erillisiä suojavaatteita, jalkineet vaihdetaan aina eläinten luo mennessä ja estetään ulkopuolelta esimerkiksi pikkulintujen pääsy halliin. Eläinlääkäri ottaa vaadittavat näytteet tiloista kasvatuksen aikana.

Miten kalkkunoita on ruokittu?

Kalkkunoiden ruokintaan on käytetty alussa kalkkunoille suunniteltua täysrehua, joka sisältää kaikki pienen linnun kehitykseen tarvittavat aineet. Lintuparven kasvaessa alamme käyttämään ruokinnassa tilalla tuotettua viljaa. Kasvatuksen loppuvaiheessa linnut saavat omaa viljaa ja pienen määrän valkuaisrehua sekä tarvittavat kivennäisaineet ja vitamiinit oikeassa suhteessa, jolloin niiden luusto ja rakenne kestävät kasvun.

Miten olette saaneet ammattitaidon kalkkunoiden kasvatukseen?

Tilalla on toimittu siipikarjan parissa jo yli 30 vuotta, joten kokemusta on ehtinyt kertyä sekä kantapään kautta että kouluttautumalla. Tilan nykyinen isäntäpari pyrkii kehittämään yritystoimintaa ja omaa osaamistaan koko ajan. Myös kiristyvät vaatimukset koskien eläintenpitoa ja elintarvikelainsäädäntöä edellyttävät jatkuvaa opiskelua ja ajankohtaisten asioiden seuraamista.

X